Strateško usmjeravanje zemlje

Osnovna obilježja trenutnog ekonomskog razdoblja jesu povećani troškovi fizičkih i pravnih osoba te rast kamatnih stopa koja su još jedna potvrda teze o dinamičnom suvremenom gospodarskom okruženju. Kvaliteta upravljanja državom s obzirom  na navedene pretpostavke uočljiva je u pogledu ostvarivanja otpornosti na okolnosti i ublažavanje učinaka vanjskih šokova temeljem jasno strukturiranog sustava aktivnosti koji se bazira na određenoj strategiji upravljanja.

Izvršne vlasti u Švicarskoj Konfederaciji kontinuirano strogo prate cijene određenih važnih sastavnica za zemlju i život njihovih građana poput cijene energije gdje je i u javnom vlasništvu znatna proizvodnja hidroenergije (manje oslanjanje na fosilna goriva u odnosu na druge Zapadne zemlje) te primjerice cijene najma stanovanja. Neefikasnost ad hoc državnog intervencionizma? Dovoljno govori podatak kako je rast cijena energenata u prosincu 2022. godine u Švicarskoj iznosio 16 posto, a u Republici Njemačkoj 25 posto, Velikoj Britaniji 52,3 posto, Republici Italiji 64,7 posto. Nadalje, visoke carinske stope na uvozna dobra potiču kupnju i konzumaciju domicilnih dobara kao što su mlijeko i sir. Rast cijene hrane u Švicarskoj u prosincu 2022. godine iznosio je 4 posto naprema 11,9 posto rasta cijene u SAD-u, 16,9 posto rasta cijene hrane u Velikoj Britaniji, te 19,8 posto rasta u Njemačkoj Republici.

Republika Poljska jasno je definirala dvadesetogodišnju strategiju razvoja zemlje te shodno tome povezanu desetogodišnju strategiju. Strategija objedinjuje kratkoročne, srednjoročne, dugoročne zacrtane ciljeve kako bi zemlja dosegla željeni stupanj razvoja bez obzira na ideološke razlike raznovrsnih političkih strana. Strategija je po svojoj definiciji dugoročni plan djelovanja osmišljen za postizanje određenog cilja ili ciljeva. Važnost strategije najbolje opisuju antologijske riječi Benjamina Franklina: „If you fail to plan, you plan to fail.“

 

Primjedbe