Harvard vs. Chicago u današnjem kontekstu

Slobodno se može kazati kako je današnje vremensko razdoblje jedno od najkompleksnijih u povijesti svjetske ekonomije. Dvogodišnja globalna pandemija ostavila je brojne negativne reperkusije na nacionalne ekonomije poput smanjenja gospodarske aktivnosti kao i porasta opće razina cijena. Nedovoljno brz gospodarski oporavak dodatno je zakomplicirao rat na području Ukrajine čiji je efekt više dimenzionalan: gubitak tržišta za plasiranje robe, ovisnost o različitim vrstama sirovina, zatvaranje poslovnica i podružnica, poremećaji u opskrbnim lancima, dodatan porast opće razina cijena i drugi ostali relevantni problemi. Dinamičnost, kompleksnost, nepredvidljivost neke su od osnovnih karakteristika suvremenog poslovanja. Zanimljivo je pitanje uloge i važnosti javne vlasti u takvim uvjetima poslovanja. Iz navedenih razloga potrebno je ispitati stupanj participacije države i uključenost u sve aspekte nacionalne ekonomije. Najbolji način za to je kratak povratak u prošlost.

Harvardska škola pojavljuje se 1930.-ih godina i zalaže se za nadzor tržišnog natjecanja s funkcijom zaštite potrošača, ali i konkurenata u industriji. Zaštitu i nadzor provodi sama država vlastitim mjerama i aktivnostima. Harvardska škola ponovno se aktualizira 1950.-ih godina. Indikativan je podatak pojave Harvardske škole, prva pojava jest poslije Velike gospodarske krize 1929. godine, druga pojava jest vezana uz samo razdoblje poslije Drugog svjetskog rata. S druge strane, Čikaška škola javlja se kao svojevrsna kritika Harvardu. Temelj Čikaške škole je neoklasična teorija tržišta i cijena i preživljavanje najsposobnijih na tržištu. Intervencije države smatraju se nepotrebnim i krajnje neefikasnim kako za poduzeća tako i za potrošače.

S obzirom na dvije navedene suprotstavljene struje i globalne šokove Harvardska škola dominantnija je u odnosu na Čikašku školu ispitujući stupanj participacije javne vlasti. Ekonomske mjere centralnih razina vlasti usmjerene na zaštitu kako fizičkih tako i pravnih osoba pokazatelj su takvih aktivnosti. Naravno, ne smije se zaboraviti i jedna od osnovnih teza Čikaških predstavnika koja je usmjerena na posljedice uplitanja države. Uzrok inflacije koja danas predstavlja jedan od gorućih problema je i među ostalome u pretjeranom „upumpavanju“ novčane mase sa strane ponude novčanog tržišta. Dvije krajnje struje (Harvard i Chicago) kao dvije ad hoc ekstremne varijable ne pružaju optimalan način opstanka, rasta, razvoja. Njihova obilježja striktnosti u principu trebalo bi implementirati na sinergijski način uzimajući u obzir kako je preduvjet ekonomskog rasta i razvoja zapravo komplementaran odnos javnog i privatnog sektora.


Primjedbe