Mrs. B i determiniranost uspjehu

 Ekonomija zahvalnosti nagrađuje maratonce, a ne sprintere. Savršen primjer navedene teze jest životno/poslovna priča Rose Blumkin. Rose Blumkin je s 24 godine imigrirala u Sjedinjene Američke Države, točnije Seattle 1917. godine zajedno sa svojim suprugom. Zbog nepoznavanja engleskog jezika nailaze na velike probleme pri aklimatizaciji te 1919. godine sele u Omahu.

Najstarija kći pohađa osnovnu školu u Omahi i pri povratku iz škole majka uči od kćeri one riječi koje su taj dan savladali na nastavi. Rose Blumkin otvara svoju prvu trgovinu za prodaju korištene odjeće i narednih 20 godina vrijedno štedi zarađeni novac kako bi ostvarila svoje snove. U tom vremenskom razdoblju doselila je vlastitog oca i majku, sestre i braću (Rose Blumkin bila je jedno od osmero djece u obitelji), odgojila četvero djece. U 1937. godini gospođa Blumkin s akumuliranom štednjom od 25.000 dolara odlazi u Chicago i kupuje namještaj s ciljem otvaranja vlastitog poduzeća prodaje namještaja na području Omahe.

Od 1937. godine Nebraska Furniture Mart posluje pod direktnim vodstvom R. Blumkin sve do 1983. godine kada multinacionalni konglomerat Berkshire Hathaway pod vlasništvom Warrena Buffetta akvizira Nebraska Furniture Mart za iznos od 60 milijuna dolara (korigiran iznos za inflaciju u  razdoblju 1983.-2022. u sadašnjem trenutku iznosio bi 158 milijuna dolara). U poduzeću trenutno radi četvrta generacije od njezinog osnivanja. Posebnost jest u tome što Rose Blumkin u svijetu prodaje namještaja nije ostvarila proboj nikakvim specifičnim inovacijama, unikatnostima u vidu tehničkih vještina, kapitalnoj snazi, povoljnim kreditnim aranžmanima. Pokretač svih aktivnosti bili su ostvarivanje vlastitih snova. Njezina i komparativna prednost čitavog poduzeća bila je u iznimnoj želji za uspjehom koja je implicirala količinski i vremenski većim i kvalitetnijim radom u odnosu na konkurenciju što potvrđuje činjenica da je Rose Blumkin aktivno radila do svoje 103 godine života. Važno je napomenuti i usmjerenost na konzultativni odnos s kupcima ljudskih potencijala Nebraska Furniture Marta znajući kako su zadovoljni kupci misija i vizija svakog uspješnog poduzeća.

Bez znanja o čitanju i pisanju na engleskom jeziku s početnim kapitalom od 2.500 dolara, Rose Blumkin jedan je od najboljih primjera kako je vjera u sebe kroz čitav život jedan od temeljnih oslonaca ostvarivanja dugoročne poslovne izvrsnosti.

 

Primjedbe