Relevantnost tematike na primjeru Viktora Orbana

Viktor Mihaly Orban mađarski je političar i premijer Republike Mađarske od 2010. godine uz prijašnji premijerski mandat u razdoblju od 1998. do 2002. godine. Mađarski državnik krajnje upitnih ideoloških vrijednosti ponovno je u središtu pažnje hrvatskih, ali i europskih medija. Glavni razlozi tolike zastupljenosti jesu odbijanje embarga na uvoz ruske nafte i neprimjerena izjava vezana uz teritorij Republike Hrvatske.

Izjava mađarskog premijera vezana uz hrvatski teritorij u potpunosti je neprimjerena i za svaku osudu, no problem je i pretjerana medijska pozornost koja s obzirom na načelo korisnosti gotovo irelevantnu izjavu pretvara u čimbenik stvaranja kolektivne, društvene atmosfere „huškačke“ politike. Jasno je da ova izjava ne smije proći ispod radara, ali postavlja se legitimno pitanje: Što je s onim aktivnostima koje direktno utječu na Republiku Hrvatsku i njihove građane i zašto one same prolaze ispod svojevrsnih radara pažnje?

Prije nekoliko tjedana ruski Sberbank prodao je svoj udio u Fortenovi Grupi mađarskoj Indotek Grupi. Informacija dobiva svoju svrhu znajući da je CEO i značajan dioničar Indotek Grupe Daniel Jellinek. Daniel Jellinek jedan je od najbogatijih mađarskih poduzetnika koji održava bliske poslovne odnose s Istvanom Tiborczem, zetom mađarskog premijera Viktora Orbana. Preuzimanje Fortenova Grupe i stjecanje uloge regionalnog lidera u poljoprivredno-prehrambenoj industriji već je ustaljen obrazac djelovanja mađarskih izvršnih vlasti. O tome kazuju činjenice mađarske akvizicije Ine d.d. (energetski sektor) i značajnog širenja poslovanja OTP banke d.d. (financijski sektor). Republika Mađarska ne napada geografska područja, Republika Mađarska napada strateške industrije. S obzirom na relevantnost navedene situacije, cilj bi trebao biti usmjeriti diskurs prema krucijalnim temama društvenog blagostanja i pravo prvenstva pružiti informacijama visoke sadašnje i buduće vrijednosti.

 


Primjedbe