Zašto su švicarski satovi toliko skupi?

 Švicarski satovi sinonim su izvrsnosti i prva asocijacija na spomen Švicarske Konfederacije. U nedavno provedenom istraživanju ekonomski stručnjaci zajednički su pružili vlastiti osvrt odgovarajući na pitanje: Zašto su švicarski satovi toliko skupi?

Za navedenu procjenu korištena je aproksimativna vrijednost  jednog švicarskog sata od 15.000 eura. Raščlanjivanjem strukture cijene prema kriteriju odnosa cijene i troškova proizvodnje jednog švicarskog sata, grupa ekonomista došla je do sljedećeg zaključka: trošak proizvodnje sata je 3.000 eura, trošak promidžbe 2.000 eura, trošak butika/dućana 6.000 eura, a ostali različiti troškovi iznose 4.000 eura. Razlozi nisu potpuno netočni, no potrebno je provesti detaljniju analizu.

Funkcioniranje samog sata vrlo je komplicirano, mehanizam se sastoji od čak sto i dvadeset komplementarnih dijelova operacije u radioničkom načinu rada. Troškovi postrojenja potrebnih za proizvodnju švicarskih satova kreću se oko 10.000.000 eura, troškovi istraživanja i razvoja po investicijskom ciklusu između četiri i sedam milijuna eura. Važno je naglasiti i brojne druge dijelove na satu koji su dio troškova poslovanja poput primjerice: stakla sata, dragocjenih kamena, remena na satu. Ne smije se zaboraviti ni na monopolsku poziciju proizvođača omogućenu od strane izvršnih vlasti koja je rezultirala pozitivnim učincima na životan standard svih proizvođača te snaga renomiranih brendova s dugogodišnjom tradicijom poslovanja.

Smjer djelovanja svih interesno utjecajnih skupina u Švicarskoj Konfederaciji rezultirao je stvaranjem međunarodne reputacije teško dostižne i praktički neoborive u industriji luksuznih satova. 

Primjedbe