Ekonomski rezultati od uvođenja eura u Republici Sloveniji

 Nastavno na prethodni članak ova tema usmjerena je na prednosti i nedostatke, točnije ekonomske posljedice uvođenja eura kao domaće valute na primjeru Republike Slovenije. Euro kao takav nije jedini faktor utjecaja na ekonomske promjene u Republici Sloveniji, ali sigurno je značajan element kauzalne veze u ostvarivanju ekonomskih rezultata zemlje od njegovog uvođenja.

Republika Slovenija euro je uvela kao domaću valutu 01.01.2007. godine čime je postala prva od deset zemalja koje su pristupile Uniji 2004. godine koja je uvela euro. Važno je istaknuti kako je projekt uvođenja eura imao jedinstvenu podršku svih aktera nacionalne politike, ali i društvenog spektra te uključenost i nezavisnih tijela u proces poput udruge Zveza potrošnikov Slovenije čije su radne aktivnosti bile usmjerene na zaštitu i brigu o potrošačkim pravima. Udruga je svoje radne aktivnosti u vezi eura započela čak dvije godine prije trenutka uvođenja eura.

Što se tiče povećanja cijena neki proizvodi su poskupjeli, ali javljalo se i određeno snižavanje cijena. Tako su primjerice laptopi i slični uređaji pojeftinili za gotovo 40 posto dok je rast cijena u razdoblju od osam godina nakon uvođenja eura najviše bio istaknut kod šalice kave u baru (48 posto), usluga kod ženskih frizera (29 posto) kao i usluge popravka obuće, rekreativne i sportske usluge i usluge prijevoza. Opći porast razina cijena u 2008. i 2009. godini iznosio je aproksimativno pet posto, a nakon 2010. godine stopa inflacija značajno opada i na niže godišnje vrijednosti čak i od razdoblja prije uvođenja eura. Jasno je i kako je umjerena inflacija u razdoblju od 2007. do 2010. godine posljedica globalne financijske krize i reperkusija u financijskom i gospodarskom sustavu. Izuzetno važna informacija jest kako od uvođenja eura pa do današnjeg dana, cijene u Republici Sloveniji porasle su za 26 posto dok su plaće rasle za 48 posto.

Uvođenje eura omogućilo je višu razinu konkurentnosti nacionalnog gospodarstva Republike Slovenije. Nakon osam godina od uvođenja eura, Republika Slovenija bilježila je povećanja robnog izvoza za 41 posto, broj noćenja i gostiju rastao je za 34 i 58 posto, BDP po stanovniku bio je veći za 19 posto, a prosječna mjesečna neto (medijalna) plaća povećala se za 31 posto. Navedene vrijednosti počele su rasti već u prvoj i drugoj godini nakon uvođenja eura.

Područje eurozone broji preko 340 milijuna stanovnika i ukupno gledano predstavlja treće gospodarstvo na svjetskoj razini. Prelazak na euro za Republiku Sloveniju protekao je brzo i bez relativnih poteškoća. Kratkoročne premostive izazove, Republika Slovenija uspješno je savladala te kroz srednjoročno i dugoročno razdoblje ostvareni ekonomski rast i razvoj temeljen je i na uvođenju eura kao nacionalne valute.

 

 

 

Primjedbe