Ravnoteža poslovnog i privatnog života

 Tradicionalno, karijeru pojedinca čine dvije sastavnice: titula (status, pozicija u organizaciji) i plaća. Sa suvremenog gledišta osim dviju navedenih sastavnica uključuju se još: mentalno zdravlje, fizičko zdravlje, „uživanje“ u izvršavanju radnih aktivnosti i work/life ravnoteža.

Work/life ravnoteža predstavlja interaktivan odnos između poslovnog i privatnog života. Varijable su međusobno isprepletene, a sama work/life ravnoteža usmjerena je na ekvilibrijum poslovnog i privatnog života. Pojam je vrlo aktualan i osnovna premisa bazira se postizanju ravnoteže kao jednog od temeljenog preduvjeta postizanja poslovne izvrsnosti, ali i osjećaja sreće i ispunjenosti u svakodnevnom životu. Ispitivanje optimalne razine ravnoteže i uopće dolaska do nje, de facto je krucijalno pitanje svakog pojedinca vezano uz problematiku work/life balance.

Druženje s prijateljima, ljubavnim partnerom, obitelji, slobodno vrijeme provedeno baveći se nekakvim hobijem, putovanja samo su neki od proizvoljnih primjera kao dijelova privatnog života. Elementi privatnog života direktno utječu na osjećaj samoispunjenosti i osobne sreće. Ken Blanchard i Spencer Johnson u svojoj knjizi Jednominutni menadžer (2005.) jasno definiraju kako: „Samo osobe zadovoljne same sa sobom pružaju izvrsne poslovne rezultate.“

Potrebno je naglasiti kako ne postoji univerzalan pristup postizanja work/life odnosa. Svaka individua djeluje zasebno i najbolje poznaje sebe, svoje pokretače, unutarnje stanje uma. Tako primjerice jedna od najutjecajnih modnih dizajnerica današnjice Debbie Millman kazuje sljedeće: „Ne vjerujem u work/life ravnotežu. Vjerujem ako vidiš svoj posao kao poziv to je onda rad iz ljubavi, a ne naporan rad.“

Ono što je sigurno jest da će work/life ravnoteža konstantno biti preispitivana i pod svojevrsnim povećalom stručnjaka iz područja psihologije, ali i poslovne ekonomije. Važno je spomenuti kako ravnotežu determiniraju kompleksni, dinamični trendovi poslovanja i življenja. Zaključno, ne smije se zaboraviti obilježje subjektivnosti u work/life ravnoteži. Svaki pojedinac kreator je vlastitog života i donosi određene odluke na temelju vlastitih vrijednosti, mišljenja, osjećaja. Jedinstveni cilj djelovanja svake osobe jest pronalazak i postizanje vlastitog uspjeha i sreće.

Primjedbe