Suočenost Sjedinjenih Američkih Država s recesijom u 2022. godini

 Američki BDP u prvom kvartalu 2022. godine pao je za 1,6 posto dok je u drugom kvartalu američki BDP pao za 0,9 posto. Navedene podaci smatraju se snažnim recesijskim signalom i pokazateljem pada gospodarske aktivnosti znajući kako pad BDP-a dva kvartala zaredom definiramo pojmom recesija. Sjedinjenje Američke države nositelj su globalne ekonomije, geopolitička sila čiji učinci prelijevanja imaju „potencijal“ uzdrmati svjetsku ekonomiju što je i viđeno više puta kroz noviju povijest. Zbog tih razloga potrebno je ispitati i ekstenzivno analizirati trenutno ekonomsko stanje SAD-a.

Povijesno promatrajući izazvane i prijeđene recesije zaključuje se kako svaka pojedinačna recesija sadrži obilježje specifičnosti, različitosti u odnosu u odnosu na drugu/e recesije. Ono što je zajedničko svakoj recesiji jest pad bruto društvenog proizvoda i rast stope nezaposlenosti. Negativne reperkusije recesije ogledaju se u gubitku radnih mjesta zbog kojih dolazi do smanjenja osobne potrošnje. Pad osobne potrošnje rezultira padom poslovnih i ukupnih prihoda organizacija kao i dobiti poslovanja koji dalje utječu ponovno na stavku gubitka radnih mjesta i zapravo gospodarstvo se nalazi u svojevrsnoj spirali.

Specifičnost ove trenutne ekonomske situacije u SAD-u jest u izraženoj potražnji poslodavaca za radnom snagom. Naime, spomenuto je kako uslijed recesije dolazi do smanjenje potrebe za radom i rezanjem strukturalno prosječno najvećeg troška u gotovo svim industrijama poslovanja- troškova zaposlenika. Podatak koji opovrgava navedenu tezu jest trenutna situacija u Sjedinjenim Američkim Državama odnosno 10 milijuna radnih mjesta otvorenih i spremnih za instant prihvat novih zaposlenika. Nedostatak radne snage prevladavajući je uzrok pada gospodarske aktivnosti i kulminira nemogućnošću ostvarivanja optimalne razine zarade. Danas kao nikada ranije remote oblik rada suprotstavlja se tradicionalnom načinu izvršavanja radnih aktivnosti. Jednako tako uslijed COVID-19 globalne pandemije određen broj američkih građana odlučio je krenuti putem mirovine kao i korištenjem ponuđenih subvencija fizičkim i/ili pravnim osobama.

Sjedinjenje Američke Države nalaze se u jednom od najizazovnijih razdoblja u njihovoj modernoj povijesti. Poremećaji lanaca opskrbe, rast inflacije uslijed povećanja novčane mase kroz različite aktivnosti centralne banke i izvršnih vlasti tijekom COVID-19 pandemije, geopolitička ratna stanja i napetosti samo su još neki od dodatnih razloga za potrebitost adekvatnog i bistrog djelovanja američke administracije. Što se tiče američkih korporacija one su suočene s dvije mogućnosti izlaska iz trenutne situacije: 1. Kontrakcijom ekonomskih aktivnosti i razine proizvodnje i proizvoda. 2. Intenziviranjem investicijske politike sa svrhom ekspanzije poslovanja.

Inovativnost, pragmatičnost i hrabrost ponovno su na testu najboljih poslovnih menadžera u SAD-u. Nepotrebnost stvaranja nikakve panike može se prepisati vjeri u izvrsnošću američke poslovne prakse, nataloženom iskustvu kroz povijesno prijeđeni put poslovanja i apsolutno najdubljem financijskom tržištu na svijetu. Ključno pitanje jest usmjereno zapravo na razinu sposobnosti prateće snage u obliku američke administracije i kapaciteta dugoročnog održavanja Sjedinjenih Američkih Država prvim gospodarstvom u svijetu. 

Primjedbe