Važnost determinanti radnog iskustva i organizacije

Jasno je definirano kako karijeru svake individue i svaku individuu sačinjavaju osobnost, znanja i vještine koje posjeduje te sam stil, način ponašanja. Osim navedenih elemenata, osnovne determinante karijere pojedinca jesu: radno iskustvo i organizacija (utjecaj okoline).

Pojedinac uvijek djeluje u sklopu nekakvog sustava. Što je sustav više fleksibilan i adaptibilan, sam rad pojedinca daleko je jednostavniji. Važnu ulogu ponovno igraju i temeljne vrijednosti organizacije. Čvrste i uspostavljene temeljne vrijednosti organizacije omogućuju pojedincu vlastito prepoznavanje i povezivanje sa sustavom. Nadalje, nije potrebno posebno naglašavati koliko je značajna potpora vodstva i menadžmenta koja se ponajviše reflektira u uspostavi protočnog i otvorenog komunikacijskog kanala, kreiranju radnih mjesta sa stvarnom autonomijom odgovornosti i ovlaštenja te pružanju adekvatne tehnike i tehnologije za obavljanje permanentnih radnih aktivnosti na svim razinama poslovanja.

Kratko, a britko o značaju radnog iskustva najbolje je opisao najbolji talijanski tenisač Matteo Berrettini. Naime, 2021. godine Matteo je nastupio u svojem prvom Grand Slam finalu, a s druge strane mreže protivnik mu je bio Novak Đoković (tadašnje trideseto Grand Slam finale). Nakon poraza Berettinija, slijedilo je pitanje na press konferenciji usmjereno ka Matteu o važnosti iskustva igranja velikih mečeva. Berrettini je odgovorio kako je neposredno prije meča, dijelio svlačionicu s Novakom Đokovićem. Berrettini je kazao kako je trebao pojesti obrok u tom trenutku, a zbog veličine tog meča jednostavno nije mogao progutati ni jedno jedino zrno riže. Podignuvši glavu i pogledavši preko puta svlačionice, ugledao je Novaka totalno opuštenog kako sluša glazbu na slušalicama. „U tom trenutku, shvatio sam što je i kolika je snaga iskustva.“

Okolina i radno iskustvo sastavni su dio karijere svake individue. Analitičan pristup pri odabiru organizacije djelovanja, individui povećava mogućnost donošenja kvalitetnih odluka u vlastitoj karijeri. Radno iskustvo, sastavnica je koja se razvija kod pojedinca s obzirom na prijeđeno vrijeme i prijeđeni put. Naravno, iskustvo kao takvo dolazi poštujući načelo: „Macro patience, micro speed.

Primjedbe