Mala slavlja

Mala slavlja, pojam koji označava proslavu postignutih rezultata, ostvarivanje ciljeva, učinkovitosti i uspješnosti. Termin kojim se služio i primjenjivao ga između ostalih i najveći od najvećih, Jack Welch.

Proslava s obitelji, prijateljima, partnerom/icom, kolegama, pozitivno se odražava na umno stanje individue. S aspekta samo-sigurnosti, pojedincu ugodna atmosfera kreira pogodno ozračje za daljnji radni angažman, ustrajnost, težnju ka potrazi za izvrsnošću.

Sa stajališta pojedinca, Jordan Belfort pri zaključenom njemu važnom prodajnom procesu, koristi se vrlo zanimljivom tehnikom osobnog „hranjenja“ uma. Naime, nakon realizacije željenog cilja, Jordan Belfort zapali mirisnu svijeću koju obožava i udiše njezin čaroban miris. Uživanje u mirisu svijeće, neizravno dovodi do želje za ponovnim konzumiranjem mirisa svijeće. Ono što je zapravo krucijalno, gospodin Belfort ne pali učestalo svijeću, u skladu s tezom bez padanja u negativnost pri slabijim rezultatima, ali i bez osjećaja euforije pri odličnim rezultatima. Postavljanjem osobnog sidra, individua djeluje na intrinzičnu razinu motivacije.

Preduvjet paljenja svijeće je ogromna količina rada koja gradi pojedinca u njegovom karijernom putu. Ne postoji snažniji osjećaj od postizanja slave i bogatstva (bilo kakvog oblika) bez ikakvih kratica i prečica. Biti će odličnih dana, biti će manje uspješnih dana, ponovno, ogromnu količina rada, dnevno usavršavanje nitko nikada nikome ne može oduzeti. „Ako mislite da radite vremenski jako puno, razmislite ponovno, ne radite toliko puno“ (T.Peters).

Primjedbe