Strateško promišljanje

Samo 4 posto menadžera su stratezi. Strateško promišljanje je jedan od najtežih i najvažnijih izazova za bilo koju organizaciju i prvenstveno njezine čelnike.

John D. Rockefeller jedan je od najvećih poslovnih ljudi svih vremena. Rockefeller je bio pustinjak, osoba usredotočena na provođenje vremena sa samim sobom. U dijalogu, rijetko je pričao i cjelokupna pozornost bila mu je usmjerena na sugovornika/e. Jedan zaposlenik, čest gost na sastancima kojima je prisustvovao Rockefeller, na ovaj način je opisao tijek tih sastanaka i ponašanje gospodina Rockfellera: „On dozvoljava apsolutno svima da govore, dok on opušteno sjedi i ne govori ništa.“

Jednom upitan Rockefeller, zašto ne kontribuira više govorništvom tijekom sastanaka, odgovorio je recitirajući stihove sljedeće pjesme (engl.):

A wise old owl lived in an oak.

The more he saw the less he spoke,

The less he spoke, the more he heard,

Why aren’t we all like that wise old bird?

Rockefellereov (upravljačev) temeljni zadatak jest da razmišlja i da na temelju tog razmišljanja donosi kvalitetne odluke. Konstanta ove priče jest varijabla razmišljanja, a proces razmišljanja kod strateškog menadžera jednostavno ne bi trebao prestajati. Rockefellerov rad odvijao se u njegovom umu, gdje je provodio najviše vremena i trošio najviše energije.

Svaki vojnik zaslužuje sposobnog zapovjednika. Tako je participativan menadžer, koji djeluje u sklopu poslovnih procesa i poslovnih aktivnosti poduzeća hvale vrijedan menadžer, ali potrebno je napomenuti kako što je viša razina menadžmenta, viši je naglasak na baratanju idejama, konceptima, manje tehničkim znanjem i radom. Značajnih 38 posto zanimanja današnjice svrstava se pod kategoriju upravljača, menadžera, rukovoditelja, a 90 posto čelnika nije adekvatno obučeno da postanu kompetentni stratezi u poslovanju.  

Pravi strateški menadžer uvijek je korak ispred svih ostalih dionika.

Primjedbe