Upravljanje pogreškama i realizacija punog potencijala

Why do we fall? Pogreške su sastavni dio svakog ponaosob, organizacije, sustava. Jedan od četiri osnovna imperativa učeće organizacije jest učenje na pogreškama, ne kažnjavanje pogrešaka. Učenje se odvija kroz akciju, razumijevanje, istraživanje i eksperimentiranje. Razlike u stavovima predstavljaju prednost te je izražena razina sumnjičavosti (ništa se ne uzima „zdravo za gotovo“) u pravim učećim organizacijama.

Uspjeh je konačna destinacija puta kretanja od neuspjeha do neuspjeha bez gubljenja entuzijazma. Toleriranje neuspjeha jedan je od osnovnih ključeva izvlačenja maksimuma svakog pojedinca. Harry Potter knjige i prezentacija autorice J.K. Rowling, odbijene su nevjerojatnih dvanaest puta od dvanaest različitih izdavačkih kuća prije potpisivanja ugovora o publikaciji knjiga. Raznovrsna djela kao nuspojava kreativnosti, inovativnosti, vizionarstva, talenta ljudskih bića uvijek će biti postojana, a kvalitetan upravljač upravo omogućuje pojedincu, zaposleniku da ostvari svoj puni potencijal.

Serena Williams, jedna od najvećih tenisačica svih vremena, nakon određenog niza neuspjeha, ozljeda te linearnog pada u karijeri, otvoreno je pristupila novom teniskom treneru Patricku Mouratoglou s željom osvajanja još samo jedne Grand Slam titule u vlastitoj karijeri. Suradnja s Patrickom Mouratoglouom rezultirala je ne s jednom već s 10 novih osvojenih pojedinačnih Grand Slam titula za Serenu. Mouratoglou je odveo Serenu od izvrsne do najveće.

Dijete vrtićke dobi, prosječno na dan postavi između 400 i 500 pitanja različite tipologije. Dijete kao takvo, nema strah od pogreške i otvoreno komunicira s ciljem što kvalitetnije spoznaje. Šala je da netko posjeduje odgovore na sva pitanja.

Naravno, pravo na pogrešku/e nije opravdani razlog općenitog pada kvalitete izvršavanja radnih aktivnosti. Vrlo čest je slučaj nastajanja pogrešaka temeljem nedostatka pažnje, koncentracije, a ne znanja.

Identifikacija i uklanjanje pogrešaka jest sve samo ne jednostavan proces. Kompjutersko brisanje, usmjerenost na sadašnjost i priprema budućnosti kreiraju pobjednike. Problemi i pogreške na specifičan način su neizbježni, ono što se pretežito više pamti jesu reakcije osobe/a na nekakvu pogrešku, problem. Nikako, ali nikako neka se ne smetne s uma kako čovjek može biti poražen, ali nikada uništen.

Primjedbe