Investiranje u vrijednosne papire

S obzirom na nedavno emitiranje državnih obveznica od strane Republike Hrvatske, bilo bi dobro ukratko se dotaknuti osnovnih postulata investiranja.

Vezano za tematiku državnih obveznica, njihova visoka likvidnost temelji se na kreditnoj sposobnosti dužnika tj. države. Kod ulagača je prisutna relativna sigurnost da će kamate biti plaćene, a iznos duga o dospijeću vraćen. Nastavno, ostvarivanje određenog ekstra kapitalnog dobitka ili bilo kakav oblik ostvarivanja visoke razine zarade nije realan. Prijašnje objašnjen bonitet države umanjuje rizik, a rizik je u direktnom odnosu s prinosom. Što je viša stopa rizika, viša je i potencijalna stopa prinosa.

Nekakav ključ kvalitete investiranja jest diversifikacija portfelja, popularno: „Nikada ne stavljaj sva jaja u istu košaru.“ Isto tako, prostor za dozvoljenu pogrešku odličan je mehanizam ad hoc zaštite novčanih sredstava. Vrijedno je i spomenuti mukotrpnu kvantitativnu i kvalitativnu analizu prošlih događaja, povijest jest učiteljica života.

Kontekst percepcije individue, jesu tri riječi koje možda i najbolje pojašnjavaju individualizirani pristup investiranju. Osobnost, želje, interesi pojedinca, okruženje u kojem se nalazi, uvjeti života, naslijeđe, odgoj, samo su neke od obilježja percepcije individue. Osobna iskustva čine manje od 0.00000001 posto od onoga stanja što se stvarno zbiva u svijetu, a generira više od 80 posto individualnog mišljenja o funkcioniranju financija. Primjerice, John F. Kennedy bio je mladić u tijeku zbivanja Velike depresije. Razdoblje koje je obilježila stopa nezaposlenosti od 24.9 posto, pad dohotka, plaće zaposlenja (od doktora pa do odvjetnika) iznosio je 42.5 posto. JFK je kazao kako se sjeća da su uživali u svim blagodatima i njemu tada jedino nije bila jasna situacija u kojoj je njegov otac zaposlio nekolicinu dodatnih vrtlara.

Navedene pretpostavke ukazuju na različite tipove investitora. Nije manje važan ni situacijski/kontingencijski pristup. Jednostavno je primjerice kazati: „Strpljivo, dionice su dugoročni vrijednosni papiri, optimalno čekanje za pravi povrat, prodaju jest između 15-20 godina.“ Ali kako reagirati kada dionice u nekoliko mjeseci rastu preko 100 posto vrijednosti povrata? Ne može se reći da je sporna racionalnost uma, vjerujući kako se radi o situaciji zvijezde u usponu i postojanju izgledne šanse ne dostizanja više ove razine vrijednosti.

Kao i u svim aspektima života, ne postoji opća formula za uspjeh. Bogatstvo jest kompleksno za stjecanje, ali i održavanje kroz vrijeme, a bitno je i razlikovati ta dva pojma stjecanja i održavanja bogatstva. Jedno je sigurno, kod bilo kakve vrste životnog investiranja, there is no safe bet.

 


Primjedbe