Situacijsko vođenje i situacijska inteligencija

Harmonija vlastitih misli, riječi i djela. Situacije, različite okolnosti utječu na ponašanje menadžera, zaposlenika, okolinu, zadatak i sam način djelovanja poslovnog sustava. Različite okolnosti zahtijevaju različite tipove vođa, a dobar vođa stvara pogodne uvjete rada i ponašanja za svoje zaposlenike. Svaki kvalitetan vođa prilagođava vlastiti stil vodstva s obzirom na zahtjeve svake pojedine situacije.

Suočavanje s izazovnim situacijama ukazuje na kontingencijsku sposobnost menadžera. Pri dodatnoj napetosti stanja, povećanom intenzitetu zahtjevnosti, praćenju i interesu javnosti, dolazi do pravog testiranja snage pojedinaca, ali i funkcionalnosti sustava.

Hard choices, easy life. Easy life, hard choices. Cijena veličine je odgovornost, a konkretnim radnjama pretvaraju se zamisli i riječi u djela koje rezultiraju pozitivnim reperkusijama.

London u ruševinama tik nakon njemačkog bombardiranja, a Sir Winston Churchill šeta po razrušenom gradu i srdačno dolazi do svakog pojedinca i pruža mu utjehu i snagu za dalje. Nastupa pandemija COVID-19, u gradu Wuhanu u Kini, bolnica za njegu bolesnika sagradila se u roku od 10 dana. Kobe Bryant na košarkaškom terenu u NBA ligi, najednom uslijed utakmice komunicira sa svojim suigračem Pauom Gasolom na španjolskom jeziku kako protivnici ne bi dokučili njihovu taktiku.

Za napomenuti je i pitanje kritičnosti o pojedincu i njegovom izvršavanju određenog posla. Vezano na to pitanje, neka se ne zaboravi kako svaki posao izgleda jednostavno dok ti nisi u cipelama te osobe koja radi taj posao.


Primjedbe