Zašto i čemu menadžment?

Menadžment kao znanstvena grana izučavanja relativno je mlada, odnosno početak bavljenja teorijskim proučavanjem menadžmenta veže se uz sredinu devetnaestog stoljeća. Zašto je menadžment, preciznije dostizanje i težnja usmjerena ka izvrsnom menadžmentu uopće predmet bavljenja i kako raščlaniti najjednostavnije njegovu misiju i ciljeve?

Menadžerov najveći uspjeh jest situacija gdje on kao glavna i odgovorna osoba orkestrira drugima tako da dobro rade stvari bez njega. Stepenica niže predstavlja situaciju u kojoj upravljač samostalno dobro izvodi zadatke dok je najgora opcija, situacija u kojoj rukovoditelj zadatke radi samostalno i loše.

Sve što menadžer posjeduje i ima jest vrijeme. Odluka o alokaciji vremena između različitih radnih aktivnosti dozvoljava menadžeru podizanje razine efikasnosti i efektivnosti koje će se posljedično odraziti i u vidu financijskih rezultata poslovanja. Smiješno je misliti da neka osoba ima odgovor na sva pitanja, a jasno strukturiranim sustavom gdje su pozicije igrača (ljudskih potencijala) fleksibilne stvara se adaptibilna organizacija otporna na vanjske poremećaje. Naravno, uvijek je postojeća i radna pozicija vratara ekipe, odnosno radna mjesta i aktivnosti bez stupnja potrebite promjene određene striktne pozicije.

Menadžerova psihološka potreba za utjecajem na druge, trebala bi se projicirati u pomoć pojedincu da ostvari svoj potencijal. Trenutno stanje koje ukazuje manjak od 30.000 zaposlenika za turističku sezonu 2023. godine, upravo će indicirati i provocirati dodatnu naglašenost važnosti intrinzičnih faktora privlačnosti kod ponude rada.

Generalna oskudnost ljudskih potencijala, selekcija i angažiranje najboljih od najboljih u pojedinoj branši dozvoliti će ostvarivanje željenih poslovnih ciljeva.

U hotelskoj industriji, tijekom 2021. godine zbog manjka zaposlenika, najveće turističke kompanije u RH propustile su uprihoditi čak 100 milijuna eura. Slatki izazov menadžmenta za objasniti oportunitetni trošak alternativne vrijednosti skupštini dioničara.

Vidljivo, prisutno upravljanje, nužno je pogotovo u proizvodno intenzivnim industrijama. Kako promijeniti i primijeniti alate i instrumente ako se ne poznaje osnovni tijek aktivnosti poslovanja?

Prosječni sastav orkestra s izvrsnim dirigentom svira nevjerojatne skladbe, izvrsni sastav orkestra s prosječnim dirigentom rezultira ispodprosječnim svirkama. A nekakav savjet za učinkovitije upravljanje? Možda je i najbolji onaj, legendarnog Jacka Welcha: „Dajem nogu u guzicu, ali i ljubim.“

 

 

Primjedbe